Tuesday, January 5, 2010

Kisah di awal tahun lagik..

Entry lepas, tentang bagaimana acik menghadapi situasi fanik, bila sorang anak fitam dan muntah2... peristiwa yang berlaku pada 2hb tuh, mengajar dan memberi pengalaman baru dalam idup acik yg dah dekat setengah abad nih. Kemudian, pada 3hb fulak, berlaku lagi satu pristiwa yang tkkan acik lupekanje. Satu peristiwa yang udah diceritakan oleh chaiyok di blognya... tapi acik nak gak citerkan kat sini..ikut versi acik..utk koleksi citer seram acik.

Pengalaman ini adalah pengalaman yang tk boleh dan tak ada dijualbelikan. 3hb Januari itu, selepas maghrib, acik dengan chai yok itu, ke Puduraya untuk mengambil si Nurul... (masih ingat kisah shawl kesayangan acik yang di shreddernya itu???) ... chaiyok drive, sebab acik nak menguji dan mengasah kecekapan pemanduan beliau di waktu malam.. *banyaklah ngko funyer uji !!!

Senornya, acik tk baper selesa drive keter orang... bio ler org yang udah biasa yg drive... keter chaiyok dan keter nurul sama je... cumer, kasian fulak si chaiyok yang rabun malam nih... tapi tk pe lah...ok je pun dia drive...! Dengan acik, sebagai co pilot, yang selalu mengharubirukan driver mencarik jalan... (hahaha..) Okeh.. fendekkan cerita yang dah mula membosankan nih... Lepas fetch dia, kami gi umah pak sedara dia, nganto kan bubur asyura yang dibawaknya dari kampung... (tpi pak sedara dia tader kat umah fulakks..!!) tk kisahlah... kami balik ke putrajaya trus ke rumah Nurul.

Hajat di hati nak tengok kuarters yang baru dimasukinya.... rancangan kami nak pegi makan2 dulu sebelum diorg ni antar acik balik rumah. Bila sampai kat kawasan rumah Nurul nih, kami masuk le dalam lif...sambil tunggu nurul gi amek beg duit dia yang tertinggal dlm kereta.

Bila dia masuk je dalam lif, dia lompat2 sebab menahan nak buang air kecil katanya... (penceritaan yang melampo) .. acik tegur dia.. Jangan ler lompat2... nanti lif ni rossss.... Tak abih kot perkataan tu acik kuarkan... plopppp!!! lampu lif padam dan lif tk bergerak lansung.... sedangkan pintu lif udah tertutup !!! adeiiihhh... sudahhhh..! Chai yok menjerit ... Nurul fucat lesi... (cam la nampak dlm gelap tu...) Dia cuba tekan2 butang di panel lif tersebut. yang boleh ditekan, hanya butang loceng lif tu je...yg lain, nonfunction. Sekejap tuh, lampu menyala semula. Kami lega. Tapi masih tekurung dlm lif tuh. Kami jeritt... TOLONGGGGG...TOLONGGG...TOLONGGGG.... sambil tekan locengg... KRINGGGGGGGGGGGGGGGGG...KRINNNNNNNNNNGGGG....KRINGGGGGG..

Beberapa saat/minit kemudian kami dengar ada suara2 pompuan kat luar lif tu. Lalu kami jerit lagik kekuat mintak tulunnn... Alhamdulillah....mungkin diorg tu pun nak naik lif..tpi lif udah rosak ...diorg sembang2 kat luar.. sib la diorang dengar jeritan kami. *kami?? errr...acik tk jerit pun...jimatkan tenaga....wakakaka... So, kakak2 dan adik2 yang dengar jeritan kami tu usahakan carik maintenance yg tah ke mana... tk dpt kontek kot...pehtu dengar diorg tanya, ada baby ke kat dlam lif nih.... errr... tader.... baby tua je.....ekekekke... (sempat lagik nk wat lawak tuh..)

Pehtu dengar diorg kata nak call bomba... uiihh... acik doa, janganla nanti ada wartawan tunggu kat depan lif ni, pehtu amek gamba kami lepas diselamatkan... adeiiihh... tk pepasal fofular kann!!!????!! Kakak2 ke adik2 tuh, usahakan ompel pintu lif... yeahhh... thank u ... mereka berjaya buka sedikit dan celahkan batang penyapu, walopun acik suspek, mang lif tu akan tambah rosak klu di umpil pintu nya gitu.. yang fenting, udara dapat masuk kat dalam lif, untuk kami bernafas.

Chai yok udah terduduk. Takut semput. Lampu tetiber padam semula. Lalu sekali lagi, kami berada dalam dunia yang gulap gulita, hanya cahaya dari celahan pintu yang di ompel itu sahaja yang ada. Nampak gakla mata Nurul dan chai yok yang tekelip2 ketakutan...di luar kelihatan ramai ahli2 simpati yang menonton kejadian ini. Perut chaiyok misti kelaparan....tpi angan2nya utk menghirup sop tulang, trus terpadam....

Lama gak terperangkap tuh...dalam 20 minit. Kemudian acik nampak sorang jejaka memegang kunci yang acik yakin adalah pekerja maintenance kuarters itu. Alhamdulillah.... akhirnya kami dapat diselamatkan. Beberapa saat kemudian, bomba pun tiba. Yang talipon bomba tu gaknya... pergi maklumkan bahawa kami telah dapat diselamatkan. Yang tk dapat diselamatkan hanya lif itu... dan ini juga amat menyedihkan kami. Kerana kami terpaksa bersusah payah memanjat tangga hingga ke tingkat 8, untuk ke rumah si Nurul itu. aaaaaaarrrrgghh... capek sungguh rasanya.... rasa cam nak pitam dibuatnya.

Dahla si nurul nih bawak balik banyak bubur asyura.... berat gak tuh.. Walo bagaimanapun, acik dan kawan2 amat berterima kasih pada kakak2 dan adik2 serta penghuni blok kuarter Presint 9 blok 5A itu yang sangat memberi kerjasama ketika menyelamatkan kami. Tanpa bantuan diorg, kami mungkin tidak akan dapat bernafas lagi hingga sekarang. Lepas berehat seketika, nurul hantar kami ke rumah chaiyok...(ye...lif udah elok...cuma tempat kami teperangkap tu yg rosak...!!) dari situ, acik dan chaiyok ke Food court di Teja... chaiyok kan lapar... acik tk baper lapar, sebab udah makan awal2 lagi.

Tak mo citer la kekecewaan chaiyok, tk dapat makanan dan minuman kegemaran dia...heheh... boleh baca kat blog dia sendiri... dia yg lebih dulu citer kisah ni kat entry di blog dia... acik ni buat siaran ulangan je... Yang penting, kami selamat dengan mendapat pengalaman yang amat berharga di malam itu. Moral of the Story; Kalau berlaku perkara begini pada kita...jangan panik. Relaks... dan pikirkan cara yang patut dilakukan yg dapat selesaikan masalah.

7 comments:

Erna said...

salam acik..dugaan boto cik kan..ini yang buek takut nak naik lif sensorang ni

lupekanje said...

erna,
ha ah kak..klu sorang...tatau la acik..sebab acik tk reti nak jerit mintak tolong...heheh..

chaiyook said...

camna tak panik den takut golap....
rasa mcm tak leh bernafas kalo dlm gelap

sya said...

Yang [paling terseksa tentulah Nurul.. mana menahan itu dan menahan takut.. kalau sya dah accident kot ha ha ha

Kak Nora said...

Salam acik,
Acik relaks je....kalau akak,entahlah!

my name is E said...

hu4x..

achik..mendebarkan jep...seb baek tak jadik aper2x kat achik...adeh~!!

My Name Is E,

iina said...

Wah acik..nasib baik ado yg tolong selamatkan.. idak camno lah kan.. tingat dedulu cito kwn den.. dio nak poei kuliah maso kek uni dulu.. mulut dia cabul ahaks.. ckp kat kwn dio.. suh tggu kat dpn pintu lif kot2 lif nie rosak sbb masa tuh kwn dio nak naik tangga yo.. masuk yo lif.. terus lif tutup tak buka2 dah.. terperangkap dokek sejam lebih kato kwn den.. siap panggil ustaz baca2 sikit hehehe soram yo donga.. sobab lopeh semggu tuh den poei naik lif tuh.. tetibo yo tingat kes kwn den tuh.. nasib baik takdo apo2 jdik ;)

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-