Thursday, January 7, 2010

Apa nak jadi

Acik pernah cerita pasal anak acik si Shahmah beli motor 2nd hand kat JB masa dia praktikel aritu.

Nenek dia yang bagi duit beli motor ni. Masa tu masalah dia tk ada lesen motor. Mintak duit lagi dgn nenek. 2 kali ambil test, baru lulus.

Lepas tu, tak tau la berapa kali dia repair motor tuh.

Bila dah habis prektikel, dia balik bercuti. Motor tu Ok je. ..cuma ada dia gi antar serbis...dan betulkan tangki yg bocor.

Baru-baru ni dia nak bawak balik motor tu ke tempat dia belajar...di UITM, Seri Iskandar. Malangnya, sampai di Tg Malim, atas sikit katanya, motornya rosak...tk boleh start injin. Tak lama lepas tu, lalu sorang bangsa India, kata dia pomen.... tarik motor dia gi bengkel di Slim River, Perak. Caj RM100 untuk tarik je... Sib la dia konvoi dengan kawan dia yang naik motor lain. So, dia bonceng je kawan dia...kesian anak aku...udah la ujan...tah baper kali brenti berteduh.

Motor tu pulak tinggal kat bengkel.... tk boleh repair on the spot...anggaran repair memula katanya dalam RM250. Campur caj tarik tdi udah 350 la...tu anggaran je.

Kemarin acik amek cuti, balik kampung, repair kereta dan mesin rumput yang udah panjang. Kener RM30 untuk tukar plug dan filter.

Tiba-tiba terima sms shahmah, kata motor tu kena bayar dalam RM700.... !!! ader kah???? amender yg rosak sampai banyak centu kener bayar...?? Badan yg tk brapa sihat...jadi tambah tk sihat. Kereta acik repair pun tk penah lebih dari RM400pun...ni pulak motor....?

Takut kena tipu je. Bengkel tu dekat Slim River...jauh klu nk gi tengok pun....3 jam perjalanan kalu dari Seri Iskandar. Habis la duit PTPTN dia nk bayar repair motor je... huhu... ni lah antara risiko beli kenderaan 2nd hand. Acik udah bagitau dia dulu, tak payah beli motor ato kereta selagi tk keja...kita bukan orang kaya...

Entahla....acik ni udah tak tau nak letak mana muka ni..malu dah..asik mintak tulun kat nenek dia je. Sepatutnya acik yg tulun dia. Tensen!!...bila tah nk dapat keja gaji lebih sikit nih... sampai bila nk idup tesepit harap bantuan orang je....

Nak besoping, nk bermewah2, nak gi makan angin cam orang lain, memang tk tepikir.

Sedih arr... Moga Tuhan luaskan pintu rezeki acik sekeluarga dan jauhkan dari kesempitan gini.

Aamin.

7 comments:

afiq said...

acik..
saba la yer.. mudah mudahan... rezeki tuh ader jer. amin....

hanimndroid said...

ade benar nya cik. nasib pulak dpt yg xbaik. berusaha lagi cik!~ chaiyok

mamarempit said...

mudah2an selesai masalah...dugaan tu...

yAnTI rOsmaN said...

mslh dtg memang timpa-timpa la ummi...insyaAllah...akan muncul kesenangan..cuma lmbt cket jek..traffic jam..hehehehe...

my name is E said...

achik...sabor bebanyak yer achik...nnti komfem ader durian runtuh ler tueh...E doakan yep...


mmmuuuuaacckkss~!!


My Name Is E,

Kak Nora said...

Acik,
Motor 'tua' tu agaknya tak boleh bawa long distance, itu yang penyakitnya teruk. Sabar acik, berakit-rakit ke hulu, berenang2 ke tepian,
....sudahkan acik!

Erna said...

salam acik..anak akak yang kek kuantan tu pu sama..dari kuantan balik seremban naik moto..tak sonang dudok akak solagi dio tak sampai..dah suroh naik bas..tibo2 sampai gumah naik moto..moto cup yo cik..dah 12 taun umor moto tu..risau yo..cumo moto tu memang moto ayah e..bilo dio belajar tu..poskan biar sonang nak poi klass..bebuih mulut kato balik naik bas..dio balik yo naik moto..berdoa je la..biar dio selamat..
mudah mudahan acik dapek jalan untuk menyelesaikan masalah acik..

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-