Friday, August 30, 2013

Makanan Hari Raya

 
Jamuan hari raya macam-macam ada...
 
 
Hari ni 23 Syawal bersamaan 30 Ogos 2013. Masih ada yang buat rumah/opis terbuka, makan sana sini lagi. Macam-macam ada..untuk dipejabat accik ni, dari tahun lepas lagi, macam-macam nama diberikan pada makanan-makanan yang di sediakan..Lemang intan baiduri lah, Rendang Ayam Den Lopeh lah, Ketupat Daun Kering, Cup Cake Rama-rama Pulang Petang, Satey Pukul Sepuluh, dan maciamm-maciammm lagi... huhu..
 
Tapi accik tak berapa nak makan... ala kadar je. Memang tahun ni raya accik sangat mengawal pemakanan, sebab lepas raya accik kena gi check tekanan darah yang tak tentu arah sekarang ni.  Nak elak mendapat gelaran pemakan ubat darah tinggi yang tegar...
 
Moga Allah kurniakan kita kesihatan untuk jalani penghidupan ini dengan sebaiknya, menjalankan perintah dan menjauhkan larangan Allah seperti sepatutnya.  aaamiin.

6 comments:

Hjh Noralenna Abbas said...

Ameeen. Makan alah kadar, jangan ikut nafsu, ye acik.

Acik Erna said...

assalam accik..hari ni..pejabat akak lak buek makan2..akak pun makan sikit2 yo..walaupun akak nak kono cek darah..ambik darah lambek laie..19/9..tapi akak jejago yo accik

lupekanje said...

Kak Nora..jaga2 ni...kawal makan..arini naik lagi. Kepala penin.

wlkmsalam kak erna...aah...tk abih lagik gk..sok nk gi Seremban lagi...ada 2 kenduri kena attend. samo2 la kita berjaga

Acik Erna said...

accik lupo lak akak nak jawab ari tu..en.kamal tu un ado bagi kad kek rumah akak..tapi akak pun tak dapek poie..sobab maso tu poi pekan pahang..rumah anak sedaro..rumah akak dopan sokali..rumah dio deret bolakang sikit..tak do la jauh bona..tapi kok jalan kaki..loteh yo la accik

lupekanje said...

samo lah kak..tk poiee... Omak majuk bilo kato nk poie knduri kawin, sobab kojo mengocat lom siap. huhu..

BERT said...

hehe makan memang syok.. tapi kesihatan kene jaga juga yaaa :))

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-