Sunday, November 27, 2011

Selamat menyambut Maal Hijrah / Awal Muharam 1433

Alhamdulillah, tahun baharu umat Islam dapat kita sambut sesama.

Saya pulang ke kampung, tujuan sebenarnya nak service kereta.  Hmm...kopak jugak dekat RM200...kira murah lah tu, tukar linen tayar kereta blkg, tukar minyak itam, pomen tu ganti kan saluran2 dlm keter tu yg udah reput.  Klu kat belah KL ni, upah pkerja pun RM15 kan.  Kalu kat Kampung, RM5 je....jimat la sikit.

Sambil2 tunggu kereta di repair, saya gi jumpa kawan di Sklh kat Rantau, NS ni,  SKDAZ...jumpa geng kat sini.  Kat dewan orang ramai, kan main meriah bunyik nya, MB dtg... (alaa...rumah kg MB NS mmg kek Rantau tu...)  Diorg buat sambutan meraikan kemenangan pasukan bolasepak NS yg monang pialo Mesia aritu..Tahniah gakla dari acik ni ha..

Tapi saya tk pegi pun join kat dewan tu...cuma ngintai dari beranda sekolah tesebut.  Kawan ni dah lama tk jumpo, si Nik Salina yg kojo kat sekolah ni.  Burak sakan la dgn dia.. Pastu dia blanja lak makan kek simpang linsum...wah..sodap gak makan nasik kat warung tuh.  Gulai kampung kau...!!

Lepas selesai semua tu, saya pulang ke kampung.  Emak kata nk pegi masjid...nk gi baca doa akhir tahun dgn awal tahun.  Nak ikut jugak la.. Puan Lin pun ada sms ajak gi Masjid Putrajaya.  Sorry geng....memandangkan saya tika itu berada di kamfung... akhirnya dapat jugak mengimarahkan Masjid di kampung ku itu...

Di samping menziarahi kubur arwah atuk dan nenekku di sini. Mengambil kesempatan mensedekahkan Al Fatihah buat nenda berdua.

Kubur Arwah Tok Ambak bin Majid dan Nenek Long Siti Nor bt Salleh
Al Fatihah buat kedua mereka


Masjid Kg Linggi. (cantikkan....roner pink gitu)

Dua buah meriam bersejarah yang menjadi lambang kebanggaan di masjid ini.
Alhamdulillah...ter update juga blog ini.

Sekian.


2 comments:

Acik Erna said...

Alhamdulillah..oo acik dapek la baca doa kek kampung yo..akak baco sensorang yo kek rumah.hero2 ngan ayah he poi mesojid..

lupekanje said...

dapek kak..buek kesekian kalinya...dah lama dah tk baca doa akhir dan awal tahun ni reramai...
lenkali akak join la diorg tu gi semejid..

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-