Sunday, December 19, 2010

dah ada anak nanti tau lah mcmana rasanya

Hari pertama  - pukul 8 malam
Hari kedua  - pukul 10 malam
Hari ketiga - pukul 11 malam
Hari keempat - pukul 12 malam..eh....tgh malam.
Hari ke lima - pukul....entah....den dah tdo...
Hari ke seploh minggu ke dua .....  pukul 5.30 pagi??????? 

Ni kerja ke atau apa?

Statement di atas adalah time balik kerja anak acik yg dah habis belajar tu.  Memula acik bersyukur sebab dia dah dapat kerja.  Start kerja minggu lepas. Tapi lepas tu, acik pikir nak suruh dia letak jawatan je.  Tengok la waktu balik dia...!! Gaji statik...walaupun sekali ganda dari gaji kerja kerani kontrak yang dia pernah kerja aritu...setakat sekali ganda...ada aku kesah??
Kalau kerja balik sampai subuh...Lepas tu, tak telefon kata balik lambat ke...ada kat mana ke...
Acik telefon dia, tk dapat pulak tu.

Malamnya ada acik telefon, tanya..ada kat mana??  dia bagitau, ada dengan kawan-kawan opis, minum..
Fine...taim tu dah pukul 10 lebih...acik ingat lelepas tu, dia balik la...so, acik tidur dulu.
Sedar-sedar, pukul 5 pagi, acik pegi intai kat depan, tempat dia selalu tegolek tidur sbb tk sempat masuk bilik...  tapi kali ni dia tak ada...kosong..gelap je kat depan tu.  Acik intai bilik dia..adik dia sorang je.
Acik intai bilik Shahmah...pun tak ada orang... Shahmah pun tk balik??? Pdhal kata nak balik malam.!!

Acik telefon shahmah...hmm..dia jawab, kan abang kata klu tk balik malam, balik sok pagi!!  balas dia.
Ok..alasan diterima. Mungkin sebab dah tua, acik tk ingat apa yg dia cakap masa keluar siang tadi.
Dia balik ke rumah sewanya di Shah Alam..dan keluar berjumpa kawan-kawan di sana.

Tapi kakak dia ni....???
Sangat la kecut jantung seorang ibu tua ini.. Nak suruh jangan bimbang???

Dia kerja di syarikat kontraktor yang semua pekerjanya adalah lelaki..!

Tak bimbang ke????
serupalah macam kalu dia atau anak2 lain keluar dengan kawan-kawan, tk balik-balik sedangkan jam dah pukul 8 malam...hati mula bimbang...jantung pun tk normal jadiknya.

no no no...mother dont like this...

Apa lagi la bila dah pukul 5 pagi ..tk gak bebalik..!! Acik tk senang duduk, kereta si Shahmah guna pulak tu.  Takkan nak naik motosikal yg dia tinggalkan tu nak ncari kakak dia..walopun dulu aku kaki rempit gak
Tak pe...acik keluar ke tempat parking kereta subuh-subuh gelap yg tk brapa gelap tu (ada lampu kan..)  Mana tau, kekalau dia tetidur dalam kereta. Pernah 2 hari lepas, kawan acik bagitau acik, nampak dia tidur dalam kereta.  Letih sangat lah tu.

Tika sedang mencari-cari tu, mata acik disuluh dik lampu sebuah kereta yg datang dari arah jalan masuk ke apartment ni...silau... bila kenderaan tu dah dekat, baru acik nampak, dia lah tu.!!! Dalam ati bersyukur amat, sebab dia masih hidup, segar bugar  lagi.

Dia boleh tanya kita pulak..
Umi nak gi mana??? 

eh eh eh ehhh......kita yg patut tanya dia..... pegi mana?? Dari mana....!!!

Dari opis la...kerja banyak..bulan ni je sebab baru start kije ni.....Nak siapkan..bulan depan ok la kot...
amboii...kerja sampai tk ingat nak balik rumah...dah lah tk geti-geti nak telefon kata balik ke...tk balik ke...tebalik ke... (mula lah aku membebel!!)
Dah!!!!...berenti je keje kat situ....buat surat letak jawatan sekarang jugak !! menyusahkan atiperut orang je hari2....dah ilang sabar dah ni.

Dia tak tau ke kita bayangkan sesuatu yg buruk cam yg selalu tengok kat tv, baca kat surat khabar tu...kekalau keluar dengan orang lelaki, pehtu diorg bagi minum serbuk apekebenda...kasi pensan pompuan, pehtu bawak lari...buat apa suka kat pompuan tu.....

Takpun jadi apa-apa kemalangan, dik sebab mengantuk dan letih sangat....  

tak risau?????? tak bimbanggg lagiii??? Nak think positive gak???  Nak open minded?? Takkan nak tunggu kena baru nak beringat. Dah terhantuk baru nak terngadah !

Maafla.  Acik banyak guna tanda seruan dalam entry kali ni...nak berseru seru kali ni.
Acik bukan nak kata anak acik tu keluar berpoyer2...bukan..bukan... dia kalau balik lambat, buat kerja.  Kalau dia tipu, mang kena tipu lah acik...  Memang beruntung la pihak-pihak yang dapat dia sebagai pekerja.  Sebab dia sangat tinggi tahap komitmen pd kerja yg diserahkan pada dia. Selagi tk siap, selagi tk puas hati, dia tkkan brenti membuatnya..
Tapi kenkadang sikap macam ni melampau-lampau pulak...dah la tk update dengan kita yg risau kat rumah ni.

Tipu?  Jangan berani nak tipu acik.  Nanti mati beragan..penahkan, acik kena tipu, ingatkan sorang hamba Allah tu kerja cari rezeki sangat teruk, sampai tak balik-balik...subuh baru balik...akhirnya, acik tau, rupa2nya dia bukan gi kerja..tpi...dot dot dot...cuba lupakan..tpi smua tu tetap permanent dalam ingatan. Pengajaran, jgn pecayakan sangat manusia ni...(mmg acik terpedaya jugak....sgt kecewa...)


Kalau taim diorang kecik-kecik dulu, senang kawal...sebelum pukul 6 ptg....semua mesti dah ada kat rumah. Tapi bila dah besar-besar ni, macamana nak kawal??
Kekadang orang lain nasihatkan...jangan la bimbang. Jgn mikir benda tk baik jadi kat anak..doakan mereka.

hmmmm...

Ngkorang ada anak sok sok...ngkorang tau la camner acik raso...!!!

Sekian.

16 comments:

midiaida said...

ciannye kak chah nei..sabo jek laa anak akak nei kan???..kalu kite jd akak pun risau giler..hmm..

mami said...

errr...lor, smpi ke subuh ke dia balik keje?? aishhhh...patot la dia bgtau keje bykk...smpi lebam2 buat keje...dun worry umi...one day, yani akan 'ceramah' dia..;)

lupekanje said...

aida - itu lah..baru den tawu camne risau eh omak den taim den gi mancing kek pulau dulu tuh...huhu


Yani - tolong la ceramah dia tuh...jgn sampai jadi apa2 yg buruk, baru nak dgr cakap org lain.

zany said...

acik
busy macam mana pun kena ada di rumah bila malam kan. sabar je lah acik, kan dah ada kata, anak dan harta benda tu satu ujian.

lupekanje said...

zany - betul tu zany..selagi benyawa..smua tu menguji betul. Kita tk blh goyang kaki and let them survive sendiri whateva happen.

Kak Nora said...

Anak-anak ambil 'things for granted',kepada mereka, mak tentu tahu dan faham kenapa aku balik lewat.

Cikgooden said...

kerja apa tu acik..dah nak hampir 24 jam keja...gila, haih.

lupekanje said...

Kak nora - aha..I agree kak. Dah cuba jdi pendorong utk dia kije sungguh2..tpi klu buat kita risau dan tambah risau... maka dlm hal ni, keselamatan lebih utama dari duit yg tk seberapa tu.

Cikgooden - kije aper tah..supervise pekerja kontraktor..yg katanya kena salu stdby...ada oncall gak cam doktor lak.

kak Erna said...

acik..sodih baco e acik..akak pun ponah jadi macam tu..menunggu dan menunggu..anak lelaki tu cikk..
akak kehulu kehilir..tak boleh tidur..kojap2 intai..kojap2 intai..cuma akak ponakut nak turun sampai kek tompek keto..
moga2 dio faham kerisauan acik..biarlah bonti..cari rezeki di tompek lain..kecut perut..nanti dio sihat tak apo2 kito yang terberonti napeh dek kerisauan..

kakpah said...

budak2 ni kengkadang tak tau camano kito raso. samolah cam kakpah cik. slalu gak cakap cam tu. sok dah ado anak sondiri, ha.. taulah korang camano raso e.

lupekanje said...

kak erna - tu lah dio..ibu sejati kan..klu tk sejati, acik buek tk hapek yo...kau nk balik ko..tanak balik...pokok dik kau la..lombupun tawu menggelabah klu anak dio tetibo ilang..apo laie kito.

Kak Pah - kat opis, diorg dah tawu dah stetment acik nih...bilo diorg cito pasal omak eh meleter, acik salu nympukkan ayat nih...'sok sok..ngkorang dah ada anak sendiri, tau lah camno omak tu raso.'

Ms.Lilies said...

huhhu...
anak saya kecik lg kak..
pun dah risau2 kalo kuar gate sek lmbt sket..padahal kita dah tunggu dpn gate ha...camnelah sok anak saya dah bosa2...daro2 sumo lak tu

lupekanje said...

Ms.Lilies - sebab tu orang kata, jaga anak perempuan tu sangat susah. Kita akan terus susah hati, walaupun dia dah berumah tangga nanti...betul tak??

iina said...

Den pun raso tak patut ler kalau duk ngan mak ikut hati nak balik sesuka hati.. tak eloklah.. lagipun keje apa ye sampai esok pagi dan tengah malam baru nak balik.. org kerja produktif.. malam balik jelah umah... esok sambung balik.. kalau balik lewat pun.. kenalah bagitau.. tak yah anak ler cik.. suami den pun kalau balik lambat.. den pun membebel.. sobab.. kalau sok sakit.. apo ingat company tuh nak layan baik ke.. dio carik org ganti bebilo maso yo.. bukan diorg kisah pun ko duk ofis tuh smpi pagi ke malam ke..

Den raso ini bukan soal rajin sangat keje.. ini namanya tak pandai nak management masa keje..

mokjadeandell said...

Acik,berkaca mata saya baca coretan acik.Makcik pun dalam delima yang sama.Risau ttg anak anak...tentang keselamatan mereka,tentang masa depan mereka....tapi kalau nak jadi dalam rumah pun jadi ...itu kata mereka.

lupekanje said...

iina - den stuju ngan kau na.esp stetment ni..' ingat company tuh nak layan baik ke.. dio carik org ganti bebilo maso yo' dan tontang time management tu. Keje neverending...tpi kok sesemua serentak nk dateline yg samo..gilo arrr...komputer pun bulih rusak kan..

Mokjadeandell - aha...betul. Bebudak bebijak ni pandai menjawab kato kita. Last2 diam. Tapi kok diam, dikata nya tk pedulik lah kat dia..iskk...susah jadi omak nih...sbb tu pahala jadi omak banyak gak eh kan. Tpi kena la banyak2 besabar dan doa..tu je yg kita blh buat...mekasih.

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-