Friday, May 15, 2015

Berpantai di hujung minggu (Melaka /Port Dickson)


Sesekali menghabiskan masa di pantai bersama orang tersayang, merupakan masa yang amat berharga..sentimental..instrumental...ilang sakit mental..hehe.

Jadi, minggu lepas perancangan diizinkan Allah untuk ke sini lagi.  Last time, dah penah datang sini.  Tak ingat sama ada dicatitkan dalam blog ni atau tidak.  Sekitar tahun 2006 atau 2007 kot.  Pengkalan balak, tempat yang sangat indah dan permai.  Cuma agak berbeza dengan masa first time pergi dulu tak serabut dengan kedai makan, kedai souvernir, kat tepi pantai ni. 

Accik pujuk pakcik owner chalet tu mintak rumah yang paling tepi pantai, sebab nakkn view laut/pantai sama macam mula-mula accik menginap di sini dulu. Indah sangat. Romantika d amor gitu... Subhanallah.

Sesekali terfikir jugak.  Takut kekalau berlaku bencana alam ...accik lah yang akan kena dulu, sbb paling tepi pantai...err..nauzubillahiminzalik..semuanya ketentuan Allah jua.  Kita pasrah dan sentiasa beringat, berzikir dan beristighfar memohon keampunan dan keredhoan Allah.


Menyaksikan matahari terbenam di pantai Pengkalan Balak. Subhanallah.



Tempat Penginapan di Pengkalan Balak (Impiana Chalet)


Aktiviti di pantai, banana boat, jetski, menunggang kuda. 
Kami hanya menikmati keindahan pantai sahaja. Tak naikpun kudo tu.

Apa yang lebih menyenangkan selain dari menyaksikan keindahan pantai


Merendam badan di air masin. Lama dah tak mandi laut ni. 
Sejak pakai tudung, rasa malu fulak nk berendam.
Dahlah badan macam ikan dugong...hehe

On way balik, buat lintas hormat kat port memancing favourite accik..
Kat bt.13 PD..mmg tempat pilihan.  Bukan sebab banyak ikan. 
Tapi sebab tak ramai orang nak tgk accik mancing kat sini...hehe
Satu lagi permandangan di Batu 13 PD.


Lintas hormat kat Bt 7 & 8 Teluk Kemang PD. Tak nampak pantai
sebab tak turun kereta untuk ambil gambar.  Jem di situ. 
Terlalu ramai dan sesak dengan manusia dan kereta.
Tempat tumpuan ramai untuk mandi manda di sini.

Alhamdulillah.  Accik akan datang lagi ke sini.  Asalkn masih kelihatan damai di sini.  Nak mancing tak jadik.  Sebab lupa nk beli umpan..huhu..


Blog cadangan untuk dikunjungi  : -    Penawar Untuk Yang Kecewa Bercinta

0 comments:

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-