Sunday, May 20, 2012

Buat roti sendiri

Not bad kan....percubaan pertama dgn mesin roti ni..



Sekian lama tunggu mesin ni, akhirnya dpt juga beli separuh harga melalui Cosway.  Tk rugi rasanya untuk menambah aset rumah dengan ini mesin. Ye lah, walopun kena tunggu 3 jam baru siap sebuku, dibanding dengan gi beli kat kedai, sekejap je dah dpt roti yg lembut dan gebu... puas hati lagi buat sendiri. err....mesin sendiri yg buat.
Kita kawal bahannya, kita tahu apa yg kita letak, kita kawal juga kebersihannya.  Terjamin bersih tanpa was-was.  Betul tak kak Pah..?  Kak Pah yg lagi rajin bako roti seniri ni.
Memula nak test mesin ni, risau gak..sebab saya tak ada penimbang.  Nak timbang tepung je kot.. main belasah je buat.  Kalu ikutkan, kena betul sukatan, baru leh jadik roti yg mantop.. Alhamdulillah.  Walopun cam ada sikit kempes di atas nya, namun texture dalaman, blh lah dipanggil roti..hehhehe.. syukur ya Allah atas rezeki ini.
Sok nk gi beli penimbang la pulak.  Kat Cosway Bangi ni misti ada kan..?  :)  sajer nk gi shopping kat situ lagi.

Hadis Rasulullah s.a.w mengatakan.. 'Hati yang bersih itu ditempa dari makanan yang bersih dan halal'

Sekian.

9 comments:

Acik Erna said...

acikk..ni buek an akaa tak soba nak boli mesin buek roti cosway ni..
slamo ni teringin nak buek sendiri.tapi mesin e maha bona..tak mampu..

lupekanje said...

Boli lah kak...nk kirim kek acik pun blh...ada bnyk lagi stok eh kat cosway Bangi tu...tk po la acik guno RP acik utk akak...RM269 yo..

izawani said...

Akakkkkkkkkkkk... saya nak satuuuuuuuuuuuuu....

lupekanje said...

boleh....boleh....meh hantaq duit..temasuk cost post...err..selamat ka nk post kalu?

secangkir madu merah said...

berbaloi buat sendirikan? dan sudah pastinya bersih dan halal tanpa ragu2.. hehehe

DIDOT said...

kak,yg nei 3 in 1 gak ke?br tgk demo kat uma membe.die wat roti gak.tp die beli amway.hrg cosway nei bape?

Juju said...

akak,
wah sudah boleh jadi blog masak memasak lepas ni...

lupekanje said...

SMM, yup... memang berbaloi2...sekurang2nya membantu tidak tambah menebalkan hati yg semakin tercemar. InsyaAllah.

Didot, Amway dan Cosway, dua nama yg saling bersaing dari tahun 80-90an..tpi Noway la nk sama mesin ni..hehe..bukan 3 in 1...bahkan lebih..mungkin 10 in 1...heheheh

Juju, itu tidakkan mungkin...acik bukan pandai dan rajin masak mcm org lain...so, no point nak ubah tema blog ni kepada blog masak memasak...ia tetap di bawah tema 'lupekanje..' hahahha

Irfa said...

saya baru dapat catalog redemtation (salah eja la rasanya)hehe.macam berminat dgn bread maker dan electrik oven ;).kes menelaah katalog sblum tido la ni

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-