Thursday, August 21, 2014

Akhir mereka pulang dan dipulangkan.

Esok, jenazah / mayat mangsa serangan kapalterbang MH17 rakyat Malaysia akan pulang dan dikebumikan akhirnya. Kita nantikan laporannya di media-media letronik dan akhbar-akhbar terbitan negara ini kelak. Siapa, bagaimana ... dan siapa pula yang masih tidak ditemui atau tidak dapat dikesan mayatnya.  Semua kita nak tahu juga.  Apalagilah jika melibatkan darah daging kita, saudara mara, kaum kerabat kita.

Tragidi yang berlaku pada tanggal 19 Ramadhan 1435 bersamaan 17 Julai 2014 Masihi masih mencari punca kapalterbang itu meletup dan terhempas di sempadan Ukraine / Rusia. Masing-masing tuduh menuduh dan salah menyalah dengan menunjukkan bukti-bukti bahawa pihak lain yang menyerang disamping menyembunyikan juga bukti-bukti yang ada untuk mensabitkan mereka terlibat. Telah 35 hari berlalu. Baharu dapat selesaikan urusan mayat-mayat itu. 

Tak kisahlah.  Peristiwa sudah berlaku.  Buatlah apa yang termampu. Keadilan dituntut untuk menghukum pihak yang terlibat. Semoga ini berjaya dilakukan. Kalau tidakpun berjaya di dunia, di akherat nanti, mereka yang terbabit ini pasti akan menerima hukumannya.

Yakinlah kita pada kekuasaan Allah.  TakdirNya yang tidak dapat kita halang. Tapi kita boleh berusaha dan mengambil iktibar dengan apa yang ditakdirkanNya. HikmahNya mengiringi setiap kejadian.

Moga kaum keluarga mangsa tabah, sabar dan redho dengan kejadian ini.  Kita sama-sama doakan agar roh mereka dirahmati Allah, dimasukkan dalam golongan orang-orang yang beriman, dijauhkan dari azab kubur dan siksa api neraka dan kan menjadi penghuni Jannah yang setiap kita impikan.

Buat kita yang masih berpijak dibumi nan nyata ini, teruskan penghidupan.  Buatlah sebanyak mungkin kebaikan, jauhkan segala kemungkaran dan larangan agama.  Sentiasa berdoa agar kita selamat di dunia, selamat di akherat.  Mintalah selalu akan Husnulkhotimah...
Mati kita datang tiba-tiba.  Tanpa ada notisnya. Tanpa ada tangguhannya.PBDYL.

2 comments:

  1. In Syaa allah..moga selamat semua urusan jenazah kan acik..
    AlFatihah

    ReplyDelete
  2. Ye kak erna. kita berkongsi kesedihan keluarga mangsa. Tidak dapat dibayangkan jika menimpa kita atau ahli keluarga kita. Apakah kita akan redho dan sabar? ~ kita tiada pilihan ~

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-