Saturday, January 18, 2014

Kata Pak Menteri

Harga barang dinaikkan untuk burukkan BN - Tengku Adnan

Faktor permintaan, bekalan dan cuaca selain musim perayaan, menjadi antara punca utama mempengaruhi kenaikan atau penurunan sesuatu barang di pasar ~  Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin Abu Bakar

Datuk Seri Abdul Wahid Omar berkata pengguna jalan raya boleh memilih untuk menggunakan jalan biasa lain sekiranya mengganggap kenaikan tol terlalu tinggi.Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu, kenaikan tol yang bakal berlaku tahun hadapan adalah munasabah.

PM Dato' Seri Najib kata harga barangan meningkat kerana pelbagai sebab dan faktor termasuk keadaan semasa, ekonomi dunia, faktor cuaca serta fenomena cuaca ekstrem yang menyebabkan barangan mengalami kekurangan bekalan.

"Bukan semua harga naik sebab kerajaan. Harga ikan naik sebab ikan kurang, harga sayuran naik disebabkan bekalan kurang. Masa harga (barangan) turun, tak puji kerajaan tetapi masa naik, kerajaan dikeji," katanya.


TPM, Tan Sri Muhyiddin kata, situasi sebenar kenaikan sesetengah ketogari barangan boleh diketahui puncanya samada ianya hanya dikatakan naik sedangkan barangan itu tidak naik atau ianya sengaja dinaikan semata-mata hendak menunjukkan barang itu naik. 

Hmmmm....entahla.. Accik yg tk berapa pandai ni perati,
setiap kali harga minyak naik, harga barang mesti akan naik,
setiap kali harga gula naik, yang lelain pun akan naik
setiap kali tol naik, harga lelain pun naik...


Ini adalah antara barangan / perkhidmatan utama yang menyebabkan kenaikan segalanya kerana barangan itu diperlukan dalam penghasilan produk-produk lain.

Kangkung tak diperlukan untuk penghasilan produk lain.  Jadi, tidak akan memberi kesan pada harga barangan lain, walaupun harganya jatuh menjunam 90% sekalipun.


Kata PM, menjawab isu kangkung,  Perdana Menteri,Datuk Seri Najib Tun Razak menggunakan 'kangkung' sebagai penjelasannya sebelum ini berhubung harga barang kerana ia sekadar contoh barangan yang digunakan ramai orang. 

Terima je lah....

Redha dan berbahagia je lah wahai rakyat Malaysia memandangkan kita masih dapat makan sedap-sedap kat bumi Malaysia ini, tak macam rakyat negara lain yang mana mereka dan anak-anak mereka mengutip makanan yang dibuang di tempat pembuangan sampah untuk menghilangkan kelaparan mereka. 

Kekalkan keamanan negara kita, bersama kita menjauhi perkara yang boleh menimbulkan perpecahan dan kekacauan dalam negera kita ini. Amalkan Al Quran dan Sunnah..insyaAllah, kita dapat mahmudah dan akan terbuang mazmumah dalam diri. 

Salam Maulidurrasul buat semua muslimin muslimat mukminin mukminat seluruh dunia...jangan memarah.. (ingatan untuk diwi sendiwi..)

2 comments:

  1. moga Allah berikan keamanan dan kemakmuran dalam negara kita.

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-