Sunday, March 12, 2017

Resepi Simpanan

Subuh ni mengemas rak buku.  Jumpa lah kertas kecik yang ada tulis resepi beberapa masakan.
Dah berapa kali hilang resepi ni,  Biasalah, tulis kat kertas..selit entah mana-mana.  Lepas tu pernah juga taip dalam word atau note pad..bila cari tak jumpa...aduhaiiii.
Jadi, jalan paling selamat setakat ni, meteri kan dalam blog sendiri...kannnn.  Selagi blogspot tak tendang nama accik ni..selamat lah bersemadi resepi ni kat sini.  Sesekali nak guna, boleh jengok kat sini.  Orang nak share pun boleh.
Lepas ni boleh buang dah kertas ni.  Mengemaskan...kena compress betul-betul barang-barang kita.

Resepi 1,
Kek Coklat Moist Kukus.  (Di share oleh Puan Lin satu ketika dahulu)

1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak / butter
1/2 cawan susu manis
1 1/2 cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikabonat
3 biji telur

Cara-cara
Masukkan koko, gula, susu, susu cair, susu manis & minyak ke dalam periuk.  Masak atas api kecil hingga larut
Tutup api biarkan suam.  Ayak tepung...
alamak...nota ni sampai sini je...huhu..to be continue bila dah jumpa catatan asal fotostat Pn Lin..hahha..boleh?


Tart telur

Kulit Tart
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula halus
1/2 sudu baking powder
1/4 sudu teh garam
1/2 cawan butter (125 gm kerat dua)
2 biji telur

Filling
1 cawan susu cair
4 biji telur
Aikk...ni pun sampai sini je?  betui ka nota ni...(ni lah akibat selalu buat kije tak habis.)

Apam Bunga

3 cawan tepung gandum
2 cawan gula castor
3 biji telur
1 cawan aiskrim soda
1 sudu besar ovelette
Kacau hingga kembang.  Masuk dalam paper cup.  Kukus dengan api bosa.  Thank pada yang beri resepi ni.  (Anizalin kah?)

Sekian.  Untuk simpanan sendirik.  Nak kongsi pun boleh...haha.. (catatan yang sekerat..sambung sendiri)

2 comments:

lyn said...

ada lagi ya resepi ni... tengok mendung ja kena resepi ni minum petang sedap nih..

lupekanje said...

tu lah..kena simpan elok-elok ni. resepi warisan..heheh

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-